Nawyki żywieniowe

W Krainie Emocji posiadamy własną kuchnię, która dba aby śniadania, podwieczorki oraz wszelkie zakąski pomiędzy posiłkami były świeże, zdrowe i przepyszne dla naszych Przedszkolaków. Obiady natomiast dowożone są przez restaurację prowadzoną przez rodziców jednego z naszych przedszkolaków, z którymi na bieżąco kontrolujemy jakość produktów, z których przygotowywane są potrawy oraz sposób ich przygotowywania. Najlepszą rekomendacją są dla nas puste talerze naszych najedzonych Przedszkolaków!

Przedszkole to okres kształtowania się nawyków żywieniowych u dziecka, dlatego pamiętamy o następujących zasadach:
1. Codzienne wyżywienie rozkładamy na 5 posiłków i podajemy je regularnie oraz punktualnie, codziennie w tych samych porach.
2. Potrawy podajemy w małych porcjach, aby nie przyzwyczajać dziecka do
pozostawiania resztek na talerzu.
3. Nie podajemy słodyczy między posiłkami, aby nie zmniejszać apetytu. W ogóle nie podajemy słodyczy!
4. Nie karcimy dziecka za zbyt powolne jedzenie lub niejedzenie. Staramy się jednak zachęcać niejadków do zjedzenia, przynajmniej części, swojego posiłku.
5. Dbamy o estetyczny, pobudzający apetyt dziecka wygląd stołu i podanych posiłków.
6. Angażujemy dzieci w codzienne rytuały przygotowywania posiłków. Uczymy ich dzięki temu odpowiedzialności oraz sumienności. Nasi dyżurni są nieodzowną pomocą nauczycieli i zawsze spisują się na medal.
Główny posiłek dnia składa się z zupy (gotowanej, do wyboru, na wywarze warzywnym lub mięsno-warzywnym), drugiego dania (z potrawami duszonymi, gotowanymi i smażonymi lub wyłącznie duszonymi i gotowanymi) oraz kompotu, przygotowywanego z owoców sezonowych lub mrożonych (w zimie). Nie używamy cukru. Jeśli dosładzamy, to ksylitolem lub równowartościowym zamiennikiem. Nie używamy również mleka krowiego - zawsze jest to mleko ryżowe lub owsiane.
Jadłospisy to zbilansowane posiłki dostosowane do potrzeb dzieci oraz aktualnego sezonu (letni oraz jesienno-zimowy) tak aby dostarczać jednocześnie odpowiedniej kaloryczności oraz wzmacniać odporność maluchów.
Diety podzielone są na dwie główne tj. tradycyjną oraz wegańską.
Dieta wegańska jest jednocześnie beglutenowa oraz, co wynika z samego weganizmu, bezmleczna i wegetariańska. Dieta wegańska jest doskonała dla alergików i wegetarian. Posiadanie własnej kuchni pozwala nam również na dostosowanie posiłków do selektywnej diety tj. omijając np. wybrane alergeny.

Zarówno dieta tradycyjna, jak i wegańska są w tej samej cenie i nie wymagają dodatkowych dopłat.
Serwujemy dzieciom potrawy dostosowane do ich wieku, zarówno pod względem przyswajalności, wartości odżywczych, jak i walorów estetycznych. Komponujemy ciekawe zestawienia produktów, używamy różnych sposobów przetwarzania, zaskakujemy wymyślnymi kompozycjami. W ten sposób zachęcamy do smakowania każdego przedszkolaka, również "niejadków".

W ciągu całego dnia, do dyspozycji dzieci są napoje tj. woda, herbaty owocowe, naturalne soki owocowo-warzywne oraz przygotowywane na miejscu sezonowe koktajle warzywno-owocowe.

Zadowolenie Dzieci i puste talerze są dla nas bezcennymi wartościami.

Pierwsza rejestracja. Jak zapisać dziecko do grupy?

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ