Nawyki żywieniowe
Przedszkole to okres kształtowania się nawyków żywieniowych u dziecka, dlatego pamiętamy o następujących zasadach:
1. Codzienne wyżywienie rozkładamy na 5 posiłków i podajemy je regularnie oraz punktualnie, codziennie w tych samych porach.
2. Potrawy podajemy w małych porcjach, aby nie przyzwyczajać dziecka do
pozostawiania resztek na talerzu.
3. Nie podajemy słodyczy między posiłkami, aby nie zmniejszać apetytu. W ogóle nie podajemy słodyczy!
4. Nie karcimy dziecka za zbyt powolne jedzenie lub niejedzenie. Staramy się jednak zachęcać niejadków do zjedzenia, przynajmniej części, swojego posiłku.
5. Dbamy o estetyczny, pobudzający apetyt dziecka wygląd stołu i podanych posiłków.
6. Angażujemy dzieci w codzienne rytuały przygotowywania posiłków. Uczymy ich dzięki temu odpowiedzialności oraz sumienności. Nasi dyżurni są nieodzowną pomocą nauczycieli i zawsze spisują się na medal.
Główny posiłek dnia składa się z zupy (gotowanej, do wyboru, na wywarze warzywnym lub mięsno-warzywnym), drugiego dania (z potrawami duszonymi, gotowanymi i smażonymi lub wyłącznie duszonymi i gotowanymi) oraz kompotu, przygotowywanego z owoców sezonowych lub mrożonych (w zimie). Nie używamy cukru. Jeśli dosładzamy, to ksylitolem lub równowartościowym zamiennikiem. Nie używamy również mleka krowiego - zawsze jest to mleko ryżowe lub owsiane.
Jadłospisy to zbilansowane posiłki dostosowane do potrzeb dzieci oraz aktualnego sezonu (letni oraz jesienno-zimowy) tak aby dostarczać jednocześnie odpowiedniej kaloryczności oraz wzmacniać odporność maluchów.
Diety podzielone są na dwie główne tj. tradycyjną oraz wegetariańską.
Dieta wegetariańska jest doskonała dla alergików. Posiadanie własnej kuchni pozwala nam również na dostosowanie posiłków do selektywnej diety tj. omijając np. wybrane alergeny.
Zarówno dieta tradycyjna, jak i wegetariańska są w tej samej cenie i nie wymagają dodatkowych dopłat.
Serwujemy dzieciom potrawy dostosowane do ich wieku, zarówno pod względem przyswajalności, wartości odżywczych, jak i walorów estetycznych. Komponujemy ciekawe zestawienia produktów, używamy różnych sposobów przetwarzania, zaskakujemy wymyślnymi kompozycjami. W ten sposób zachęcamy do smakowania każdego przedszkolaka, również "niejadków".
W ciągu całego dnia, do dyspozycji dzieci są napoje tj. woda, herbaty owocowe, naturalne soki owocowo-warzywne oraz przygotowywane na miejscu sezonowe koktajle warzywno-owocowe.
Zadowolenie Dzieci i puste talerze są dla nas bezcennymi wartościami.
Diety podzielone są na dwie główne tj. tradycyjną oraz wegetariańską.
Dieta wegetariańska jest doskonała dla alergików. Posiadanie własnej kuchni pozwala nam również na dostosowanie posiłków do selektywnej diety tj. omijając np. wybrane alergeny.
Zarówno dieta tradycyjna, jak i wegetariańska są w tej samej cenie i nie wymagają dodatkowych dopłat.
Serwujemy dzieciom potrawy dostosowane do ich wieku, zarówno pod względem przyswajalności, wartości odżywczych, jak i walorów estetycznych. Komponujemy ciekawe zestawienia produktów, używamy różnych sposobów przetwarzania, zaskakujemy wymyślnymi kompozycjami. W ten sposób zachęcamy do smakowania każdego przedszkolaka, również "niejadków".
W ciągu całego dnia, do dyspozycji dzieci są napoje tj. woda, herbaty owocowe, naturalne soki owocowo-warzywne oraz przygotowywane na miejscu sezonowe koktajle warzywno-owocowe.
Zadowolenie Dzieci i puste talerze są dla nas bezcennymi wartościami.